DNI MŁODYCH PASJONATÓW W WERYNI

Dnia 26 września 2019 roku uczniowie klas siódmych i ósmych naszej szkoły uczestniczyli w wyjeździe do Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni. Tam brali udział w pokazach, warsztatach, zawodach i konkursach prezentujących charakterystyczne cechy zawodów: technika ekonomisty, technika architektury krajobrazu, technika żywienia i usług gastronomicznych, kucharza.


Żywieniowcy przygotowali w kuchni niemal laboratorium chemiczne. Podczas pokazów molekularnych używali ciekłego azotu i suchego lodu do przygotowania lodów, sorbetów, napojów, musów i mnóstwa innych deserów. Oprócz kuchni molekularnej degustowano kuchnię regionalną, odbyto smakową podróż do Azji. Nie zabrakło specjałów kuchni angielskiej i tureckiej, różnorodnych słodkości i kuchni dietetycznej.
Równie ciekawie został przygotowany zawód ekonomisty. Uczniowie uczestniczyli w „ekonomicznych grach terenowych”, podczas których zmierzyli się z zagadkami ekonomicznymi. W rywalizacji tej liczył się spryt, spostrzegawczość, kondycja fizyczna i oczywiście wiedza ekonomiczna. Ogromne emocje towarzyszyły uczestnikom także podczas teleturnieju KAHOOTA, który polegał na udzielaniu prawidłowej odpowiedzi w jak najkrótszym czasie. Kolejne atrakcje warsztatów ekonomicznych to praca na profesjonalnym programie SUBIEKT GT, ekonomiczne gry edukacyjne oraz rozwiązywanie anagramów.
Swój zawód zaprezentowali również nauczyciele i uczniowie z architektury krajobrazu. Przygotowali oni dwa rodzaje zajęć: florystyczne – tworzenie bukietów z kwiatów wykonanych z pianki foamiranowej oraz malowanie fragmentu ogrodu farbami akwarelowymi.